Enkelte piller, som begir seg ut for å være urtemedisiner, naturlige varianter eller generiske varianter, av de berømte potenspillene bør man være forsiktig med. Men det finnes derimot naturlige ingredienser som kan virke mot ereksjonsproblemer. Kosttilskudd som kan bidra til å bedre ereksjonsevnen er konsentrerte kilder av vitaminer eller andre stoffer som finnes naturlig, og som har en positiv effekt på ereksjonen.

Nedenfor finner du en oversikt over naturlige potensmidler og kosttilskudd, som kan ha en ønsket påvirkning på ereksjonsevnen:

Bispelue

Bispelue, kjent som horny goat weed på nett og i England, er et gammelt kinesisk middel som nylig forskning har vist å ha en lignende effekt som Viagra, mot erektil dysfunksjon. Planten kalles horny goat weed da det er et afrodisiakum som finnes i blant annet enkelte dyr. Bispelue har en positiv effekt på hjerte og karsystemet, og kan senke blodtrykk hos dem som har høyt blodtrykk. Bispelue bidrar til å øke blodgjennomstrømmingen til hjertet, og har en avslappende effekt på kranpulsåren.

Hos personer med lavt blodtrykk, bør bispelue tas med forsiktighet, da kombinasjonen av dette og andre kosttilskudd som rød ginseng, kan påvirke blodtrykket.

Maca

Maca er en rotgrønnsak fra Peru, og har i studier blitt vist effektiv i å forbedre seksuell prestasjon og libido. Maca finnes i rød, gul, og svart. Svart maca sies å redusere stress, som ofte kan være en årsak til erektil dysfunksjon.

Maca anses som å være et trygt kosttilskudd, men kan øke blodtrykket til menn med kardiovaskulære tilstander.

Ginseng

Ginseng, spesielt rød ginseng, er en naturlig kur for erektil dysfunksjon som oppstod i Kina. Studier har vist at det kan ha en positiv effekt på impotens. Ginseng inneholder naturlige antioksidanter som kan forbedre blodgjennomstrømmingen i kroppen, samt øke tilførsel av blod til penis. Ginseng kan også bidra til økte energinivåer.

Ginseng passer derimot ikke dersom du er diabetiker, da ginseng kan senke blodsukkernivået.

L-arginin

L-arginin er en aminosyre som finnes naturlig i enkelte matvarer, spesielt matvarer som rødt kjøtt, fugl, fisk og meieriprodukter.

Aminosyren L-arginin bidrar til dannelsen av nitrogenoksid (NO) som er en viktig del av ereksjonsprosessen i kroppen. Nitrogenoksid bidrar til at kroppen produserer cGMP, som avslapper muskler og åpner opp blodårer for en økt gjennomflytning av blod til penis. Aminosyren kan også bidra til å naturlig senke blodtrykket.

Vitaminer

Flere kosttilskudd og vitaminer blir også enkelte ganger annonsert som rettsmidler for erektil dysfunksjon.

Hos menn med sinkmangel, vil det være nødvendig å ta et sinktilskudd, men du må være svært påpasselig så du ikke tar en overdose. For høyt nivå av sink i kroppen din kan skade immunforsvaret.

Vitamintilskudd har ikke bivirkninger, så lenge doseringsanvisninger følges nøye og det ikke kontraindiserer eventuelle legemidler du bruker.

DHEA

DHEA er et steroidhormon som naturlig produseres av kroppen. I enkelte tilfeller kan et lavt testosteron nivå i kroppen føre til erektil dysfunksjon, og mer vanlig lavere sexlyst (libido). DHEA vil kun bidra til forbedring av erektil dysfunksjon dersom du har et lavt nivå av testosteron. DHEA er for øyeblikket ikke tilgjengelig uten resept i Norge, men fås i andre land over disken på apotek og i helsekost butikker.

Forsiktighetsregler for kosttilskudd mot erektil dysfunksjon

Kosttilskudd er ikke legemidler, og kan ikke påstås at det forebygger, lindrer sykdom, sykdomssmerter eller symptomer. Kosttilskudd skal heller ikke erstatte et variert og balansert kosthold. Produktene er konsentrerte kilder av vitaminer eller andre stoffer med ernæringsmessige eller fysiologiske effekter, og kan være nødvendig om man av en eller annen grunn har vanskeligheter med å få i seg nok spesifikke ernæringsstoffer.

Det er viktig å lese på den spesifikke emballasjen når du ønsker å kjøpe kosttilskudd. Heldigvis er reglene i Norge strenge, og informasjon på emballasjen skal ikke villede forbruker, men skal gi tilstrekkelig korrekt informasjon om akkurat hva som er i kosttilskuddet.